17°C pochmurno z przejaśnieniami

Szkoła ze Skórca jedną z najbardziej aktywnych w Polsce

Edukacja - Szkoły, Szkoła Skórca jedną najbardziej aktywnych Polsce - zdjęcie, fotografia

Ponad półtora tysiąca uczniów z województwa mazowieckiego wzięło udział w 13. edycji programu Tesco dla Szkół. Uczniowie zdobyli wiedzę m. in. z zakresu zdrowego odżywiania, przechowywania żywności, gotowania, czytania etykiet. Zaangażowanie mazowieckich dzieci zostało wyróżnione aż 9 nagrodami, które już wkrótce trafią do ich szkół.

 

Tesco dla Szkół – „Przyszłość na talerzu” jako jeden z pierwszych programów edukacyjnych zastosował mechanikę angażowania znaną z gier komputerowych. Uczniowie z województwa mazowieckiego rozwiązywali zadania, by uratować świat przyszłości, w którym zatracono wiedzę, skąd pochodzi żywność. W sumie na pomoc przyszłości ruszyło 571 zespołów i 14 tyś. uczniów z całej Polski.

 

Program Tesco dla Szkół - Przyszłość na talerzu zaraził nas swoją ciekawością do świata, dzięki której mogliśmy dowiedzieć się, skąd bierze się jedzenie oraz jak prawidłowo czytać etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Atrakcją były również zadania przygotowane przez bohatera Julka, uczniowie z niecierpliwością oczekiwali na kolejne zadania przygotowane przez chłopca – mówi nauczyciel Chrystian Halicz.

 

Sukces mazowieckich dzieci

Zespoły z mazowieckich szkół przez około 7 miesięcy trwania programu realizowały dziesiątki fabularnych zadań na podstawie scenariuszy przygotowanych przez metodyków i ekspertów związanych z tematyką żywności. Zespół z Gimnazjum w Skórcu, który wykazał się największym zaangażowaniem wybrał wg swoich potrzeb i upodobań nagrodę z puli 236 zestawów. Do szkół trafią między innymi: sprzęt multimedialny, gry edukacyjne, sprzęt sportowy, warsztaty językowe i wiele innych.

 

Czego uczniowie się nauczyli w programie?

Jak wynika z badań ewaluacyjnych „Przyszłość na talerzu”, uczniowie biorący udział w programie stali się bardziej świadomymi konsumentami. Wiedzą, jakie informacje o żywności można znaleźć na opakowaniach, częściej przy wyborze sugerują się składem, a rzadziej marką produktów. Dodatkowo, uczniowie zaangażowani w program częściej samodzielnie wyszukują informacje o produktach w internecie w porównaniu ze swoimi rówieśnikami. Mimo, że wyniki badania ewaluacyjnego są obiecujący, to jest jeszcze wiele do zrobienia w kwestii edukacji żywieniowej uczniów. Z badań na temat wiedzy dzieci o żywności przeprowadzonych w sierpniu wynika, że co drugi uczeń uważa drożdżówkę za zdrowy posiłek.

 

źr. Garden of Words

Szkoła ze Skórca jedną z najbardziej aktywnych w Polsce komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na infoSiedlce.pl





Edukacja - Szkoły, Skórzec - więcej informacji