:-(

Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?



  -1°C całkowite zachmurzenie

Budyniowa stefanka

Kulinaria, Budyniowa stefanka - zdjęcie, fotografia

Boże Narodzenie, to pyszne i pachnące wypieki. Wśród nich budyniowa stefanka

 

Składniki:

  • herbatniki - 40 sztuk

  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów

  • mleko – 1,5 szklanki

  • cukier - 150 gramów

  • żółtka - 6 sztuk

  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki

  • mąka pszenna - 30 gramów

  • starta skórka z 1 cytryny

  • wiórki kokosowe - 50 gramów

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów

  • cukier - 15 gramów

  • czerwone porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.

  2. Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.

  3. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.

  4. Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.

  5. Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.

  6. Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.

 

Anna Trela

Budyniowa stefanka komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na infoSiedlce.pl