Budyniowa stefanka

Boże Narodzenie, to pyszne i pachnące wypieki. Wśród nich budyniowa stefanka
Składniki:
-
herbatniki - 40 sztuk
-
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów
-
mleko – 1,5 szklanki
-
cukier - 150 gramów
-
żółtka - 6 sztuk
-
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
-
mąka pszenna - 30 gramów
-
starta skórka z 1 cytryny
-
wiórki kokosowe - 50 gramów
-
Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
-
cukier - 15 gramów
-
czerwone porzeczki do dekoracji
Sposób przygotowania:
-
W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
-
Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
-
Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
-
Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.
-
Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
-
Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.
Anna Trela