:-(

Wygląda na to że masz Adblocka. Utrzymujemy się z reklam żeby móc dostarczyć Ci wiadomości z Twojego regionu za które nie musisz płacić, czy mógłbyś rozważyć jego wyłączenie?



Zimny półmisek mięs z trzema sosami

Kulinaria, Zimny półmisek mięs trzema sosami - zdjęcie, fotografia
22/03/2016 14:51

Przepis na zimny półmisek mięs: boczek, schab i łopatka, podany z trzema sosami: chrzanowym, ziołowym i pieprzowo - kaparowo - oliwkowym.

 

Składniki

  • 3 cebule

  • główka czosnku

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz,

  • suszony tymianek

  • oregano

  • olej

  • kawałek boczku na roladę

  • kawałek schabu środkowego

  • kawałek łopatki wieprzowej

    DO BOCZKU:

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka miodu

  • łyżka słodkiej mielonej papryki

    DO SCHABU:

  • kilka wędzonych śliwek

    DO ŁOPATKI:

  • 5suszonych pomidorów w oliwie

  • 3 ząbki czosnku

  • 10 dag szpinaku

  • sól

  • pieprz

  • 10 dag sera typu feta

 

Przygotowanie:

 

  1. Obrane cebule i czosnek wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy ziele, liście, po łyżce tymianku i oregano, po ok. łyżeczce soli i pieprzu, miksujemy – ale nie na papkę! Dolewamy tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta, mieszamy. Pastą nacieramy mięsa ze wszystkich stron (boczek zwinięty), pod przykryciem chowamy do lodówki na 24 godz.

  2. Do boczku: przepuszczony przez praskę czosnek ucieramy z miodem i papryką, smarujemy mięso po jednej stronie i ponownie zwijamy, najlepiej sznurujemy, odkładamy. Przez schab robimy nacięcie długim nożem, wpychamy w nie śliwki, jedna po drugiej, najlepiej za pomocą trzonka drewnianej łyżki.

  3. Do łopatki: posiekane pomidory przesmażamy z posiekanym czosnkiem, szpinakiem oraz solą i pieprzem do smaku, dusimy,aż ze szpinaku odparuje woda. Jeszcze na patelni dokładnie mieszamy z pokruszonym serem. Łopatkę rozcinamy w poprzek głęboko, żeby można było rozłożyć ją jak książkę.Smarujemy ostudzoną masą szpinakową po rozciętej stronie i zwijamy roladę, obwiązujemy sznurkiem. Wszystkie mięsa obsmażamy na złoto na

  4. oleju w brytfannie, wstawiamy w tej samej brytfannie do piekarnika o temp. 160°C i pieczemy ok. 3 godz. Mięsa po wystudzeniu kroimy w plastry i układamy na półmisku. Podajemy z sosami.

    Sosy do mięs:

    1. chrzanowy: mieszamy po 4 łyżki majonezu, kwaśnej śmietany i startego chrzanu, przyprawiamy solą, pieprzem

    2. pieprzowo-kaparowo-oliwkowy: mieszamy po 1/2 szklanki majonezu i naturalnego jogurtu z kilkoma posiekanymi kaparami i zielonymi oliwkami i łyżką zgniecionego zielonego pieprzu ze słoika.

    3. ziołowy: mieszamy po 1/2 szklanki majonezu i kwaśnej śmietany z posiekaną zieleniną: natką, szczypiorem, koperkiem, rzeżuchą, estragonem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem.

    Smarowidło do pieczywa:

    Sos spod pieczeni warto zachować – jest esencjonalny i aromatyczny, w sam raz jako baza do pysznego smarowidła do chleba. Mieszamy go z 10–15 dag czystego smalcu (wieprzowego albo gęsiego), doprowadzamy do wrzenia, wkładamy 5 obranych ząbków czosnku, 2 obrane i pocięte w kostkę jabłka, posiekaną cebulę i kilka pokrojonych, wędzonych śliwek. Trzymamy na niedużym ogniu pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną, a czosnek zupełnie zeszkli. Kiedy przestygnie, rozcieramy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem

Smacznego!

 

 

przepis pochodzi z www.mojegotowanie.pl

Zimny półmisek mięs z trzema sosami komentarze opinie

Dodajesz jako: |

Kulinaria, Siedlce - więcej informacji

Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez infosiedlce.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

AGW MEDIA ANETA KRAJEWSKA z siedzibą w Mordy 08-140, Czepielin 23

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"